NIEUWS

Wij houden u graag op de hoogte van nieuws rondom het MARIO project.

Het MARIO-team rende mee met de Blue Monday Run van MIND

Op 16 januari 2023 was het weer zo ver: Blue Monday. U heeft er vast wel eens over gehoord, maar er wordt gezegd dat dit de meest depressieve dag van het jaar is. Als je in het onderzoek werkt, komen er natuurlijk allerlei vragen omhoog. ‘Hoe komt het dat dit de meest depressieve dag is?’ en ‘Wat is een depressie?’, maar ook ‘Wat kunnen we doen aan depressieve klachten?’.

Stichting MIND is een organisatie die zich inzet om de psychische gezondheid te bevorderen en wil mensen op verschillende manieren ondersteunen, onder andere door informatie en advies. Ieder jaar organiseert Stichting MIND de Blue Monday Run. Hierbij kun je zelf een afstand kiezen die je op die dag gaat wandelen of lopen en zoek je sponsoren, waarmee je geld ophaalt voor wetenschappelijk onderzoek. Het MARIO team heeft hieraan meegedaan. Zo heeft het team het MARIO onderzoek en mentale gezondheidsproblemen onder de aandacht gebracht. De meesten van ons team hebben 5 kilometer gerend en samen is er bijna 2000 euro opgehaald. We willen iedereen die gedoneerd heeft enorm bedanken!

Daarnaast willen we Koos, onze vaste vrijwilliger, extra in het zonnetje zetten en bedanken. Koos heeft 15 kilometer gewandeld en daarmee ruim 1000 euro opgehaald met de Blue Monday Run, een mega bedrag!

12-06-2022: Uitzending De Publieke Tribune: Kind van

De uitzending van De Publieke Tribune van 12 juni gaat in op kinderen die opgroeien met een ouder met psychische problemen of verslaving. In de uitzending gaan ervaringsdeskundigen in gesprek met staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen. Ook kinder- en jeugdpsychiater en professor Manon Hillegers is hierbij aanwezig.

“Ouders willen goed voor hun kinderen zorgen, maar soms lukt dat niet. Meer dan een half miljoen kinderen in Nederland groeien op met een ouder met psychische problemen of verslaving. Dat is 1 op de 6 kinderen. Zij lopen ook nog eens een veel grotere kans om zélf psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen. In De Publieke Tribune vertellen ervaringsdeskundigen hun ervaringen aan staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen.”

Kijk hier de uitzending terug.

Tekst van de website van HUMAN.

06-04-2022: Interview bij Life Sciences & Health 010

Hoe staat het met het MARIO onderzoek en hoe werken we aan een vertaling van onderzoek naar de praktijk? In het interview met Life Sciences & Health 010 vertellen Annabel Vreeker en Melany Horsfall meer over de MARIO screeningstudie. Daarnaast wordt de koppeling naar de praktijk besproken. 

De MARIO screeningstudie doet onderzoek naar kinderen (10-25 jaar) van ouders met psychische problemen, zodat stemmingsstoornissen bij deze kinderen in de toekomst eerder en beter herkend kunnen worden. Deelname aan het onderzoek bestaat uit het invullen van een korte online vragenlijst en afname van een kort telefonisch interview wat vanuit huis gedaan kan worden.

Heb jij een ouder met psychische problemen of ben jij een ouder met psychische problemen en heb je kinderen in de leeftijd van 10-25 jaar? Meld je dan aan voor de MARIO screeningstudie. Klik links in het menu op jouw leeftijd of op het kopje ouders en klik op ‘Ik wil meedoen’. 

Landelijke dag Plusminus op 19 maart: thema Jeugd en Opvoeding

Op zaterdag 19 maart was de landelijke Plusminus dag met als thema Jeugd en Opvoeding. Plusminus is een vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten. De medewerkers van het MARIO onderzoek waren ook aanwezig, bijvoorbeeld bij de talkshow en met een stand met informatie over de MARIO screeningstudie. We kijken terug op een mooie dag waarin veel aandacht is besteed aan een belangrijk thema.

 

02-11-2021 Artikel in de Volkskrant: wat als je als ouder helemaal niet lekker in je vel zit?

Wat doe je als gezin als jij als ouder depressief bent? Tegenwoordig wordt er vaker openlijk gecommuniceerd over psychische problemen, maar dit is voor ouders soms lastig. In het artikel Wat als je als ouder helemaal niet lekker in je vel zit wordt besproken hoe dit is voor kinderen in zo’n gezin en hoe jij als ouder hier het beste mee om kan gaan.

De MARIO screeningstudie doet onderzoek naar kinderen (10-25 jaar) van ouders met psychische problemen, zodat stemmingsstoornissen bij deze kinderen in de toekomst eerder en beter herkend kunnen worden. Deelname aan het onderzoek bestaat uit het invullen van een korte online vragenlijst en afname van een kort telefonisch interview wat vanuit huis gedaan kan worden.

Heb jij een ouder met psychische problemen of ben jij een ouder met psychische problemen en heb je kinderen in de leeftijd van 10-25 jaar? Meld je dan aan voor de MARIO screeningstudie. Klik links in het menu op jouw leeftijd of op het kopje ouders en klik op ‘Ik wil meedoen’. 

Webinar over KOPP en MARIO project gemist? Kijk het hier terug!

Op dinsdag 8 juni organiseerde Plusminus een webinar over KOPP en het MARIO project.

Hieronder kunt u het webinar terugkijken.

 

Manon Hillegers in Het Parool en het AD over het MARIO project en de MARIO check

In Het Parool en het AD is een interview met Manon Hillegers verschenen. In het interview vertelt Manon Hillegers onder andere over het MARIO project en de MARIO check. Klik hier om het artikel te lezen.

Webinar over KOPP en MARIO project op dinsdag 8 juni

Op dinsdag 8 juni organiseert Plusminus een webinar. Plusminus is een vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten.

“De appel valt niet ver van de boom”, dit gezegde is ook van toepassing op jongeren met een ouder met psychische klachten. Eén op de 5 jongeren in Nederland heeft een ouder met psychische problemen zoals angstklachten of somberheid. Deze jongeren, ook wel KOPP (kinderen van ouders met psychische problemen) genoemd, hebben zelf ook een verhoogde kans om psychische problemen zoals een depressie te ontwikkelen. Toch ontwikkelt een groot deel van deze jongeren nooit psychische klachten, en is met andere woorden veerkrachtig.

Waarom hebben deze jongeren een verhoogde kans om psychische problemen te ontwikkelen? Wat weten we over risicofactoren? En welke factoren dragen bij aan veerkracht? Hoe is het om op te groeien als KOPP? Hoe kunnen we problemen bij deze jongeren eerder signaleren en verhelpen? Plusminus organiseert op dinsdagavond 8 juni een webinar waar deze onderwerpen aan bod zullen komen.

In deze interactieve webinar zullen onderzoekers Annabel Vreeker en Melany Horsfall vertellen over wat er op dit moment bekend is over problematiek en veerkracht bij KOPP. Daarnaast vertellen zij over het MARIO-project, een grote landelijke studie naar het beter begrijpen, eerder herkennen en behandelen van stemmingsklachten bij KOPP. Verder zal professor en kinder- en jeugdpsychiater Manon Hillegers een kind van een ouder met psychische problemen interviewen alsmede een patiënte en een partner van.

Wanneer: dinsdag 8 juni van 19:00 – 20:30

Link: https://us02web.zoom.us/j/84393632460

Mei 2021: Social media campagne voor MARIO screeningstudie van start

Vanaf 10 mei is de social media campagne voor de MARIO screeningstudie van start gegaan. Via zoveel mogelijk kanalen delen we onderstaande video met bijbehorende tekst:

Ben jij tussen de 10 en 25 jaar oud en heb je een ouder met psychische problemen? Doe mee aan de MARIO screeningstudie. Deelname duurt 30 minuten.


12-05-2021: Annabel Vreeker te gast bij Radio Rijnmond

Vanochtend was Annabel Vreeker te gast bij Radio Rijnmond om te vertellen over de MARIO-check.

Benieuwd naar het interview? U kunt het hieronder beluisteren.

 

Presentatie tijdens het jaarlijkse congres van de International Society for Bipolar Disorders

Het jaarlijkse congres van de International Society for Bipolar Disorders vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 mei.

Projectcoördinator van het MARIO project Annabel Vreeker en onderzoeker Evelien Dietvorst zullen allebei een presentatie geven tijdens dit wereldwijde, online congres.

Ook Manon Hillegers, projectleider van MARIO, zal deelnemen aan het debat Pediatric Bipolar disorder; Is it real? op zaterdag 15 mei. Mis dit interessante congres niet!

De vroege inschrijving sluit op 14 april 2021. Later inschrijven kan ook. Klik hier om u in te schrijven.

Klik hier om het volledige programma van het congres te zien. Zoek op ‘Annabel Vreeker’ en ‘Evelien Dietvorst’ om de presentaties van Annabel en Evelien te vinden.