Doe mee met de MARIO screeningstudie

Heb jij een ouder die niet lekker in zijn of haar vel zit? Ervaar je stress of spanning thuis, of merk je dat een ouder bijvoorbeeld vaak verdrietig is? En ben je tussen de 10 en 25 jaar oud? Dan kun je meedoen aan dit onderzoek. Klik op ‘Ik wil meedoen’.

Ik wil meedoen

MARIO: Mood and Resilience in Offspring

Het MARIO project is een project naar stemming en veerkracht bij kinderen van ouders met psychische problemen. Op deze website kun je allerlei informatie vinden over het onderzoek, zoals het doel van het onderzoek en hoe je kunt meedoen.

Bipolar illustration

Achtergrond

Iedereen is wel eens in een sombere bui of in een drukke en actieve bui. Zulke stemmingen zijn normaal en gaan na een tijdje weer over. Een stemmingsstoornis is een ziekte waarbij deze buien heel extreem kunnen zijn en het lang duurt voordat deze overgaan. Mensen voelen zich bijvoorbeeld een lange tijd erg somber en verdrietig. Het kan ook juist het tegenovergestelde zijn. Mensen voelen zich dan extreem druk en energiek.

Domino effect illustratie

Kinderen van ouders met psychische problemen hebben meer kans dan andere kinderen om een stemmingsstoornis te krijgen. Maar de meeste kinderen krijgen geen stemmingsstoornis. Hierbij helpt het als kinderen goed kunnen omgaan met tegenslagen en zich kunnen aanpassen aan moeilijke situaties. Dit wordt veerkracht genoemd.

DE MARIO SCREENINGSTUDIE

Heb jij een ouder die niet lekker in zijn of haar vel zit? Ervaar je stress of spanning thuis, of merk je dat een ouder bijvoorbeeld vaak verdrietig is? En ben je tussen de 10 en 25 jaar oud? Dan kun je meedoen aan dit onderzoek. Klik op ‘Ik wil meedoen’.

Ik wil meedoen

De MARIO screeningstudie

Met de MARIO screeningstudie willen we stemmingsklachten bij kinderen van ouders met psychische problemen beter en eerder herkennen.

Door stemmingsklachten bij kinderen van ouders met psychische problemen eerder te herkennen, kunnen deze kinderen sneller en beter geholpen worden. Hiervoor hebben wij een korte vragenlijst ontwikkeld: de MARIO-check. Met de MARIO screeningstudie willen wij onderzoeken of de MARIO-check goed oppikt of een kind wel of juist geen stemmingsklachten heeft. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig!

Wie kunnen er meedoen?

Je kan meedoen als je 10 t/m 25 jaar oud bent en een ouder hebt die psychische klachten ervaart zoals langdurige somberheid, verdriet of overdreven blijdschap.

Wat wordt er van je verwacht?

Voor het onderzoek vragen we je om één keer een online vragenlijst in te vullen. Dit is de MARIO-check. Het invullen duurt ongeveer 5 minuten. Daarna bellen we je om een paar aanvullende vragen te stellen over hoe jij je voelt. Als je jonger bent dan 19 jaar vragen we ook aan je ouders om mee te doen aan het onderzoek.

Wat heb ik eraan om mee te doen?

Door mee te doen aan dit onderzoek help je mee om meer kennis te verzamelen over stemmingsstoornissen. Met deze kennis kunnen we kinderen die meer kans hebben om zelf stemmingsklachten te krijgen hopelijk beter helpen.

Daarnaast verloten we elke maand een cadeaubon onder nieuwe deelnemers.

Vrijwilligheid van deelname

Meedoen is vrijwillig. Je kunt je altijd bedenken en stoppen met het onderzoek.

Privacy

Met de gegevens die wij in dit onderzoek over jou verzamelen, gaan wij onderzoek doen. Dat doen we zonder jouw naam te gebruiken. Alles wat je ons vertelt, is vertrouwelijk.

Lees hier de informatiebrief over de MARIO screeningstudie.

Doe mee!

Als je graag wilt meedoen, klik dan hier om je gegevens in te vullen en door te gaan naar de MARIO-check.

De MARIO interventiestudie

Sommige deelnemers uit de MARIO screeningsstudie kunnen meedoen met de MARIO interventiestudie. Met de MARIO interventiestudie onderzoeken we of een online programma kan helpen om depressieve gevoelens te voorkomen of te verminderen bij jongeren met een ouder met psychische problemen. In dit online programma komen jongeren meer te weten over stemmingsstoornissen, leren ze hoe ze beter kunnen omgaan met negatieve emoties, en worden ze bijvoorbeeld ook gestimuleerd om meer naar buiten te gaan.

Deelnemers worden willekeurig ingedeeld in 2 groepen. Een groep krijgt toegang tot het online hulpprogramma en de andere groep is de controlegroep, deze groep krijgt geen toegang tot het online hulpprogramma. Deelnemers uit beide groepen vullen op verschillende momenten gedurende 1 jaar vragenlijsten in. Ook wordt bij sommige deelnemers een kort telefonisch interview afgenomen.

Privacy

Voor de MARIO interventiestudie is een privacy policy opgesteld.

Klik hier voor de privacy policy.