DE MARIO SCREENINGSTUDIE

Heb jij een ouder met psychiatrische problemen en ben je tussen de 10 en 25 jaar oud? Help ons wetenschappelijk onderzoek naar het eerder en beter herkennen van stemmingsproblemen bij jongeren. Vul de MARIO-check in. Klik op ‘Ik wil meedoen’.

Ik wil meedoen

MARIO: Mood and Resilience in Offspring

Het MARIO project is een project naar stemming en veerkracht bij kinderen van ouders met psychiatrische problemen. Op deze website kun je allerlei informatie vinden over het onderzoek, zoals het doel van het onderzoek en hoe je kunt meedoen.

Bipolar illustration

Achtergrond

Iedereen is wel eens in een sombere bui of in een drukke en actieve bui. Zulke stemmingen zijn normaal en gaan na een tijdje weer over. Een stemmingsstoornis is een ziekte waarbij deze buien heel extreem kunnen zijn en het lang duurt voordat deze overgaan. Mensen voelen zich bijvoorbeeld een lange tijd erg somber en verdrietig. Het kan ook juist het tegenovergestelde zijn. Mensen voelen zich dan extreem druk en energiek.

Domino effect illustratie

Kinderen van ouders met psychiatrische problemen hebben meer kans dan andere kinderen om een stemmingsstoornis te krijgen. Maar de meeste kinderen krijgen geen stemmingsstoornis. Hierbij helpt het als kinderen goed kunnen omgaan met tegenslagen en zich kunnen aanpassen aan moeilijke situaties. Dit wordt veerkracht genoemd.

Waarom dit onderzoek?

Waarom krijgen sommige kinderen van ouders met psychiatrische problemen een stemmingsstoornis? En waarom andere kinderen niet? In de MARIO studie hopen we deze vragen te beantwoorden. Als we dit weten, kunnen we stemmingsstoornissen proberen te voorkomen en kinderen die dit krijgen sneller en beter helpen. De MARIO studie bestaat uit drie onderdelen: 1) met de MARIO cohortstudie willen we beter begrijpen waarom sommige kinderen van ouders met psychiatrische problemen een stemmingsstoornis krijgen en andere kinderen niet, 2) met de MARIO screeningstudie willen we een stemmingsstoornis bij kinderen van ouders met psychiatrische problemen beter en eerder herkennen, en 3) met de MARIO preventiestudie willen we onderzoeken of we het ontstaan van een stemmingsstoornis bij kinderen van ouders met psychiatrische problemen door een online programma kunnen voorkomen.