Doel 1 – MARIO cohortstudie

Met de MARIO cohortstudie willen we beter begrijpen waarom sommige kinderen van ouders met psychiatrische problemen een stemmingsstoornis krijgen en andere kinderen niet.

Sommige kinderen van ouders met psychiatrische problemen ontwikkelen depressieve klachten. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door erfelijke factoren, maar wordt ook bepaald door de omgeving waarin de kinderen opgroeien. Hoewel veel kinderen nooit een stemmingsstoornis ontwikkelen, weten we dat kinderen van ouders met een stemmingsstoornis wel een grotere kans hebben hierop. We volgen een grote groep kinderen gedurende vier jaar in de MARIO cohort studie. In deze vier jaar worden – naast een aantal biologische maten – vragenlijsten afgenomen, bijvoorbeeld over het omgaan met moeilijke situaties en sociale steun. Op deze manier hopen we erachter te komen welke factoren kinderen tegen een stemmingsstoornis kunnen beschermen.

Kan ik meedoen?

Voor dit deel van het onderzoek zullen we alleen kinderen (in de leeftijd van 10 t/m 25 jaar) benaderen van ouders die al eerder hebben meegedaan met een onderzoek bij ons. Deze onderzoeken heten BiG, Bridge, Opper en NESDA

Wat wordt er van je verwacht?

Voor dit onderzoek vragen we je om twee keer naar het onderzoekscentrum komen. Je bezoekt het centrum wanneer je begint met het onderzoek en het tweede bezoek vindt drie jaar later plaats. De locatie van het onderzoekscentrum is afhankelijk van waar je woont: Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Utrecht of Groningen. Een bezoek duurt ongeveer één dagdeel en bestaat uit een interview, denktaken en enkele metingen zoals lengte en gewicht.

Daarnaast download je elk jaar de MARIO app waarin je gedurende 2 weken 5 keer per dag vragen krijgt over hoe het met je gaat. Ook krijg je elk jaar een online vragenlijst toegestuurd. Dit betekent dat je in totaal vijf keer de MARIO app bijhoudt en vijf keer de vragenlijst invult.

Wil je weten hoe een testdag eruitziet? Kijk dan naar het onderstaand filmpje:


Wat heb ik eraan om mee te doen?

Door mee te doen aan dit onderzoek draag je bij aan kennis over stemmingsstoornissen. Plus je krijgt een cadeaubon van €15,00 voor elk bezoek, €10,00 voor elke ingevulde online vragenlijst en €5,00 voor iedere keer dat je de app bijhoudt (een totaal van €105,00 als je meedoet aan het hele onderzoek). Daarbij krijg je via de MARIO app een persoonlijk stemmingsprofiel en maak je kans op een bol.com bon t.w.v. 20 euro. Natuurlijk worden ook de reis- en parkeerkosten naar het onderzoekscentrum vergoed.

Overzicht metingen

Hieronder zie je een overzicht van de verschillende metingen van de MARIO cohortstudie:

Start van het onderzoek

Gesprek

Biologische metingen*

Denktaken

App

Online vragenlijsten

Na 1 jaar

App

Online vragenlijsten

Na 2 jaar

App

Online vragenlijsten

Na 3 jaar

Gesprek

Biologische metingen*

App

Online vragenlijsten

Na 4 jaar

App

Online vragenlijsten

* bloed, bloeddruk, gewicht, lengte, heup-taille omvang, plukje haar