Doe mee met de MARIO interventiestudie

Met de MARIO interventiestudie onderzoeken we of een online programma kan helpen om depressieve gevoelens te voorkomen of te verminderen bij jongeren met een ouder met psychische problemen. In dit online programma komen jongeren meer te weten over stemmingsstoornissen, leren ze hoe ze beter kunnen omgaan met negatieve emoties, en worden ze bijvoorbeeld ook gestimuleerd om meer naar buiten te gaan.

Ik wil mijn kind(eren) aanmelden

Hieronder vindt u meer informatie, geschreven voor uw kind(eren).

Wat wordt er van je verwacht?

Eerst moeten we nagaan of je in aanmerking komt om deel te nemen aan het onderzoek. Dit doen we door een online zelfinvulvragenlijst op te sturen, de MARIO-check. Nadat je deze vragenlijst hebt ingevuld volgt een telefoongesprek waarin we nog een aantal aanvullende vragen stellen over stemming. Als hieruit blijkt dat je mee kunt doen met het onderzoek dan word je willekeurig ingedeeld in een van 2 groepen. Eén groep krijgt toegang tot het online hulpprogramma en de andere groep is de controlegroep, deze groep krijgt geen toegang tot het online hulpprogramma. Het hebben van een controlegroep is zeer belangrijk omdat we alleen met behulp van een controlegroep kunnen onderzoeken of het online programma ook echt helpt. Deelnemers uit beide groepen vullen op verschillende momenten gedurende 1 jaar vragenlijsten in. Ook wordt bij sommige deelnemers een kort telefonisch interview afgenomen op het einde.

Wat heb ik eraan om mee te doen?

Door mee te doen aan dit onderzoek help je mee om meer kennis te verzamelen over stemmingsstoornissen. Met deze kennis kunnen we kinderen die meer kans hebben om zelf stemmingsklachten te krijgen hopelijk beter helpen. Daarnaast ontvang je voor elke ingevulde vragenlijst een cadeaubon t.w.v. €10,-.

Vrijwilligheid van deelname

Meedoen is vrijwillig. Je kunt je altijd bedenken en stoppen met het onderzoek.

Aanmelden

Je kunt op twee manieren meedoen aan de MARIO interventiestudie.

1. Je doet mee aan de MARIO screeningstudie. Als je klaar bent met de MARIO screeningstudie wordt door een onderzoeksmedewerker gevraagd of je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan de MARIO interventiestudie. Mogelijk word je daarna gebeld voor deelname aan de MARIO interventiestudie.

2. Je meldt je direct aan voor de MARIO interventiestudie. Aanmelden kan door hier je gegevens in te vullen, of door op onderstaande knop te klikken. Na aanmelding ontvang je meer informatie over het onderzoek. We zullen je ongeveer een week na het ontvangen van de informatie bellen om het onderzoek verder te bespreken.

Uw kind kan zichzelf aanmelden. U kunt ook uw kind aanmelden.

Ik wil mijn kind(eren) aanmelden

Privacy

Voor de MARIO interventiestudie is een privacy policy opgesteld.

Klik hier voor de privacy policy.

MARIO: Mood and Resilience in Offspring

Het MARIO project is een project naar stemming en veerkracht bij kinderen van ouders met psychische problemen. Op deze website vindt u informatie over het doel van het project, worden de metingen beschreven en kunt u meer lezen over hoe er met de verzamelde gegevens om wordt gegaan.

Bipolar illustration

Achtergrond

Iedereen is wel eens in een sombere bui of in een drukke en actieve bui. Zulke stemmingen zijn normaal en gaan na een tijdje weer over. Maar het kan zijn dat deze problemen ernstiger worden en lang aanhouden, waardoor je te maken krijgt met een stemmingsstoornis. Een stemmingsstoornis is een psychische aandoening waarbij iemand zich een lange tijd somber en futloos voelt en weinig energie heeft (dat kan een depressie zijn). Het kan ook het tegenovergestelde zijn, dat iemand zich juist een tijd extreem druk en energiek voelt en weinig slaap nodig heeft. Gedachten verspringen dan zo snel dat het moeilijk is om ze bij te houden (dat kan een manie zijn). Sommige mensen hebben dit zelfs allebei. Het ene moment voelen zij zich extreem somber en futloos, en het andere moment extreem druk en energiek (dat kan een bipolaire stoornis zijn).

Domino effect illustratie

Kinderen van ouders met psychische problemen hebben meer kans dan andere kinderen om een stemmingsstoornis te krijgen. Maar de meeste kinderen krijgen geen stemmingsstoornis. Hierbij helpt het als kinderen goed kunnen omgaan met tegenslagen en zich kunnen aanpassen aan moeilijke situaties. Dit wordt veerkracht genoemd.